Kolik peněz můžete skutečně chtít za svou nemovitost?
29. 09. 2023

Kolik peněz můžete skutečně chtít za svou nemovitost?

Jedním z nejvíce emocionálně nabitých okamžiků v životě je prodej nemovitosti. Často je nemovitost spojená s mnoha vzpomínkami, úsilím a investicemi do úprav, které jsme v průběhu let provedli. Není tak divu, že když přijde čas na určení ceny, máme mnohdy přehnaná očekávání.

Velmi často se setkávám s tím, že lidé očekávají za svou nemovitost vyšší částku, než je její skutečná tržní hodnota. Každý by měl mít realistické představy o tom, kolik může za svůj dům, byt či pozemek požadovat. Jedním z klíčových faktorů v této oblasti jsou emoce a vzpomínky majitelů, které zasahují do objektivního hodnocení ceny. V tomto článku vám přiblížím, proč se někdy tyto odhady od reality tak liší.

Jaký je rozdíl mezi očekávanou a skutečnou cenou?

Prvním krokem je pochopení pojmu tržní hodnoty. Tržní hodnota je částka, kterou by byl ochoten zaplatit potencionální kupující při dodržení veškerých podmínek. Tuto cenu si neurčuje prodávající ani kupující samostatně. Je to cena určená poptávkou a nabídkou na trhu.

Je třeba zdůraznit, že tržní hodnota nemovitosti se může lišit od ceny, kterou si my jako majitelé přejeme za nemovitost obdržet. A to právě z emočního důvodu nebo nedostatečné znalosti realitního trhu a jeho trendů.

Vliv emocí na stanovení ceny

Podle různých studií a výzkumů jsou emocionální faktory jedními z hlavních ovlivňujících aspektů cen nemovitosti. Majitelé často hodnotí svoji nemovitost vyšší, než je její skutečná tržní hodnota. A to v důsledku emocionálního připojení k nemovitosti a investicím, které do ní vložili.

Představme si například, že jste během let investovali hodně času a peněz do úprav svého domu. Možná jste položili novou podlahu nebo postavili pergolu na zahradě. Tyto změny pro vás znamenají zvýšení hodnoty vaší nemovitosti, ale pro potenciálního kupce to může být jen detail nijak nenarušující jeho pohled na cenu.

Jak správně stanovit cenu?

Správné stanovení ceny je klíčem k úspěšnému prodeji vaší nemovitosti. Mnohdy se může vyplatit obrátit se na odbornou pomoc realitního makléře který dokáže zjistit skutečnou tržní hodnotu. Ve výsledku by měla být cena nastavena tak, aby co nejlépe odpovídala hodnotě, kterou nemovitost skutečně má.

Je zcela přirozené, že chceme za svůj domov dostat co nejvíce. Měli bychom ale mít na paměti, že naše očekávání nemusí odpovídat realitě trhu. Je tedy velmi důležité získat objektivní pohled a kvalifikovaný odhad tržní hodnoty naší nemovitosti.

Pokud máte pocit, že byste ocenili názor odborníka při určování ceny vaší nemovitosti, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím stránky s kontaktními údaji. Těším se na spolupráci s vámi!

Roman Konopásek
Autor: Roman Konopásek

Plánujete prodej nemovitosti? Tak to jste na správné adrese. Své práci rozumím a věnuju se jí od roku 2011. Za tu dobu jsem pochopil, co při prodeji funguje a co ne. Dělám jen to, čemu rozumím. Svými výsledky Vás přesvědčím o tom, že jste zvolili správně.

Pocházím z Jičína, žiju v Lázních Bělohradě, pracuji zde a tyto města miluju.

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti.

Svým klientům se můžu i po letech podívat zpříma do očí s vědomím, že jsem pro ně odvedl profesionální práci.

Pokud Vás cokoliv zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu, třeba u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů